Lokaal

Als u vanwege uw beperking niet zelfstandig kunt reizen en u niet zelfstandig gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, dan kunt u bij uw gemeente een vervoersvoorziening aanvragen. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente bepaalt zelf wat zij verstaat onder lokaal vervoer. Dat kan zijn een collectieve dienst zoals een vrijwilligers vervoersdienst, of een individuele oplossing.

Als u af en toe hulp nodig hebt dichtbij huis, kunt u mensen in uw omgeving vragen of ze u eens kunnen brengen en halen. Vaak zijn buren, familieleden en vrienden bereid om u te helpen. Ook kunt u een vrijwilliger inschakelen. Kijk bijvoorbeeld op Zorgvoorelkaar.com om een vrijwilliger te zoeken. Op de website van WeHelpen.nl vindt u nog meer informatie.

Is er bij mij in de buurt een lokaal vervoerssysteem?

In veel gemeenten zijn er vrijwilligersvervoerdiensten voor ouderen. Deze zijn vaak vermeld op de gemeentelijke website (bv. Haarlem.nl ) en ook in de gemeentegids.

Lees verder

Wat is een BoodschappenPlusBus?

Veel ouderen zijn door lichamelijke beperkingen en het wegvallen van vrienden en familie aan huis gebonden. De BoodschappenPlusBus helpt ouderen per jaar om weer het huis uit te kunnen en andere mensen te ontmoeten.

Lees verder