Openbaar vervoer

In Nederland is het Openbaar vervoer goed geregeld. Met de trein, bus of tram zijn de meeste plaatsen goed bereikbaar. Heel makkelijk plant u uw reis online. Verschillende sites helpen u graag op weg.

OV9292 geeft u een pasklaar reisadvies, gebaseerd op de informatie van alle OV-bedrijven in Nederland. U weet precies hoelang uw reis duurt en hoe vaak u over moet stappen. Als u alleen met de trein reist, kunt u de reisplanner van de Nederlandse Spoorwegen raadplegen.

Ik kan niet zelfstandig met het OV. Mag ik iemand meenemen?

Al u niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, dan kunt u de de OVbegeleiderskaart.nl aanvragen. Eén begeleider reist dan gratis met u mee. De OV begeleiderskaart is bedoeld voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het OV kunnen reizen.

Lees verder

Hoe werkt de OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer (OV) in Nederland. De OV-chipkaart is geldig in trein, bus, tram of metro. U hoeft dus geen apart vervoerbewijs meer te kopen als u na uw treinreis overstapt op bus of tram.

Lees verder

Kan ik in het OV nog reizen met een papieren kaartje?

Nee, sinds 9 juli 2014 is het oude traditionele treinkaartje verdwenen. Het papieren treinkaartje is vervangen door een papieren wegwerp-OV-chipkaart. Het wegwerpkaartje is één euro duurder dan het oude papieren treinkaartje. U moet hiermee ook in- en uitchecken.

Lees verder