Vervoer

Openbaar vervoer

Ik kan niet zelfstandig met het OV. Mag ik iemand meenemen?

Al u niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, dan kunt u de de OVbegeleiderskaart.nl aanvragen. Eén begeleider reist dan gratis met u mee. De OV begeleiderskaart is bedoeld voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het OV kunnen reizen.

Hoe werkt de OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer (OV) in Nederland. De OV-chipkaart is geldig in trein, bus, tram of metro. U hoeft dus geen apart vervoerbewijs meer te kopen als u na uw treinreis overstapt op bus of tram.

Kan ik in het OV nog reizen met een papieren kaartje?

Nee, sinds 9 juli 2014 is het oude traditionele treinkaartje verdwenen. Het papieren treinkaartje is vervangen door een papieren wegwerp-OV-chipkaart. Het wegwerpkaartje is één euro duurder dan het oude papieren treinkaartje. U moet hiermee ook in- en uitchecken.

Regionaal (Valys)

Valys, ook voor uitstapjes buiten m'n eigen regio?

Jazeker! Met Valys kunt u reizen met taxi, of met taxi én trein. Naast het Valys taxivervoer, dat u van deur tot deur brengt, biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein.

Hoe vraag ik een Valys-pas aan?

Voor meer informatie over reizen met Valys, of u in aanmerking komt en hoe u een pas kunt aanvragen: Valys.nl.

Wat kost reizen met Valys?

Voor 2015 is het standaard persoonsgebonden (pkb) budget vastgesteld op 600 km, het hoog pkb-budget op 2.250 km. En is uw pkb-budget op, dan kunt u tegen een speciaal tarief van € 1,31 per kilometer met de taxi rijden.

Hoe kom ik in aanmerking voor het hoge km-budget?

Voor informatie over het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget (HPKB) kunt u terecht op de website van HoogPKB. Indien u in aanmerking komt, kunt u hier digitaal een Hoog Persoonlijk Kilometerbudget aanvragen.

Lokaal

Is er bij mij in de buurt een lokaal vervoerssysteem?

In veel gemeenten zijn er vrijwilligersvervoerdiensten voor ouderen. Deze zijn vaak vermeld op de gemeentelijke website (bv. Haarlem.nl ) en ook in de gemeentegids.

Wat is een BoodschappenPlusBus?

Veel ouderen zijn door lichamelijke beperkingen en het wegvallen van vrienden en familie aan huis gebonden. De BoodschappenPlusBus helpt ouderen per jaar om weer het huis uit te kunnen en andere mensen te ontmoeten.

Hulp met vervoer

Zijn er hulpmiddelen voor onderweg?

U gaat nog graag een dagje er-op-uit, maar u heeft hulp nodig bij het lopen? Er zijn verschillende hulpmiddelen die u wellicht kunnen helpen.

Zijn er vrijwilligers die mee willen?

Als u af en toe hulp nodig hebt dichtbij huis, kunt u mensen in uw omgeving vragen of ze u eens kunnen brengen en halen. Vaak zijn buren, familieleden en vrienden bereid om u te helpen.