Wonen bij familie

Dichtbij familie gaan wonen kan soms een goede oplossing zijn, als u ondersteuning nodig heeft, meer tijd met uw (klein)kinderen wilt doorbrengen of u kleiner wilt gaan wonen. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren; een mantelzorgwoning of zorgkamer kan een oplossing zijn.

Een mantelzorgwoning is een aangepaste kant-en-klare woning die in een achtertuin geplaatst wordt. De woningen zijn snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is. Ze zijn leverbaar met allerlei aanpassingen. Een ruime tuin is nodig die een stuk groter is dan de oppervlakte van de te plaatsen woning.

Een zorgkamer is een uitbreiding van de begane grond van een woning, zodat iemand met een zorgvraag in het eigen gezin kan blijven wonen. Deze kamer wordt ingezet voor zowel kinderen als volwassenen. De zorgkamer is voorbereid op een toenemende zorgvraag.

Moet de gemeente toestemming geven voor een mantelzorgwoning?

Ja, uw gemeente moet toestemming geven voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. In een bestemmingsplan staan de regels over het gebruik van de grond in een bepaald gebied. Een aantal gemeenten heeft een beleidsplan mantelzorg of bestemmingsplan mantelzorg op grond waarvan vrijstelling van beperkende regels in een bestaand bestemmingsplan kan worden verleend.

Lees verder

Is het plaatsen mantelzorgwoning vergunningvrij?

Afgelopen jaren was het voor mensen die een mantelzorgwoning wilden plaatsen soms lastig. Problemen met hun gemeente over vergunningen stonden dit in de weg. Het kabinet heeft onlangs besloten dat voor de plaatsing van mantelzorgwoningen (en zorgkamers) in de toekomst in de regel geen vergunning meer nodig is.

Lees verder

Wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning?

Overweegt u een aanbouw of verbouwing? Breng dan vooraf goed de kosten in beeld. De aanschaf van een mantelzorgwoning is duur. In sommige gemeenten betalen woningbouwcorporaties en/of de gemeente de aanschaf van zo'n woning.

Lees verder