Spreken over levenseinde

Bij ernstige ziekte en in de laatste fase van het leven, zijn er moeilijke beslissingen te nemen. Beslissingen die niet gemakkelijk zijn. In samenspraak met uw naasten en met uw huisarts en specialisten zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Over voort-zetten van een intensieve behandeling, of ermee stoppen als de belasting (misselijkheid, pijn) groter wordt dan bijvoorbeeld de langere levensduur.

Ik moet met de arts praten over de behandeling. Waar kan ik advies vinden?

De KNMG heeft in samenwerking met een aantal patiƫnten- en ouderenorganisaties een brochure gemaakt. Deze handreiking helpt om met uw arts te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Deze is gratis te downloaden.

Lees verder

Wat kan ik regelen voor mijn uitvaart?

Grotendeels mag u zelf bepalen hoe u uw afscheid regelt. U kunt uw wensen vastleggen met een verklaring. Op de website van de rijksoverheid staat de beknopte informatie.
Op de website Uitvaart.nl staan onder het tabblad Infotheek heel veel onderwerpen uitgewerkt.

Lees verder

Wat gebeurt er als er geen nabestaanden zijn?

Als er helemaal niets geregeld is, neemt de burgemeester van de woonplaats van de overleden het regelen van een begrafenis op zich. Hij zal dit overdragen aan de medewerkers van de Sociale Dienst. Zij zorgen voor een eenvoudige plechtigheid. De kosten worden op de erfenis verhaald.

Indien u zelf een en ander wilt regelen, dan hebt u een executeur nodig. Deze moet per testament benoemd worden. U kunt iemand uit uw naaste omgeving vragen. Als u niemand kent die dit zou kunnen of willen, dan kunt u voor een onafhankelijk deskundig executeur kijken op de website van: novex-executeur.nl. Indien u al contact hebt met een notaris, dan kan hij of zij u ook op weg helpen naar een vertrouwd persoon.

Lees verder