Diabetes

Naarmate we ouder worden, wordt het risico om een (chronische) ziekte te krijgen, groter. De ziekten die het meeste verlies aan gezonde levensjaren veroorzaken, zijn:

  • Coronaire hartziekten
  • Beroerte
  • Artrose en
  • Diabetes

Bron: Gezond Ouder worden in Nederland, april 2011

Deze vier zijn daarom uitgelicht. Hieronder diabetes.

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De officiƫle naam van de ziekte is diabetes mellitus.

Er zijn meerdere soorten diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2.
Diabetes type 1: het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan.
Diabetes type 2: de alvleesklier maakt te weinig insuline aan of de insuline werkt niet goed meer. Type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Helaas komt dit type ook steeds vaker voor bij jonge mensen.

Onze lichaamscellen hebben glucose (bloedsuiker) nodig. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose uit onze voeding via het bloed in de cellen terechtkomt. Maakt het lichaam zelf geen of onvoldoende insuline aan? Dan krijgen de cellen geen glucose en functioneert het lichaam niet. Mensen die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken moeten zichzelf vaak meerdere keren per dag insuline toedienen.

Wat zijn de oorzaken van diabetes?

Risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 1 zijn nog nauwelijks bekend. Diabetes type 2 komt steeds vaker voor.

Lees verder

Hoe kan ik de kans op diabetes verkleinen?

Diabetes type 2, suikerziekte, is in een groot aantal gevallen te voorkomen of uit te stellen door gezond te leven. Ook mensen met diabetes in de familie kunnen hun kans met de helft verkleinen.

Lees verder