Phishing

Phishing is een term die gebruikt wordt voor e-mails (let op: tegenwoordig ook steeds vaker via de telefoon!!) die afkomstig lijken te zijn van betrouwbare instanties (bijvoorbeeld een bank), maar in werkelijkheid afkomstig zijn van verdachte personen, die uw gegevens willen hebben. Meestal zijn dit e-mails of bestanden die u niet verwacht of afkomstig zijn van mensen die u niet kent. Let u dan goed op: ongewenste personen die uw gegevens willen hebben gebruiken soms de naam of het logo van een betrouwbare organisatie (bank, politie, overheid e.a.). Met behulp van deze mails proberen oplichters betrouwbare gegevens (zoals pincodes, wachtwoorden) van u te achterhalen of verzoeken zij u geld over te maken naar hun rekening. Zij kunnen al toegang tot uw gegevens krijgen als u een link in de e-mail opent of op een site klikt. Met uw persoonlijke gegevens kunnen de oplichters aankopen doen onder uw naam.

Hoe herken ik phishing-mails ?

In phishing mails wordt om persoonlijke gegevens van u gevraagd of wordt u gevraagd op een link of een site te klikken. De afzender van de mail vraagt u de gegevens af te geven. Een betrouwbaar bedrijf of instantie doet dat niet via de mail.

Lees verder

Wat moet ik doen bij het ontvangen van een phishing mail?

Het lijkt het meest verstandig de mail direct (en ongeopend) te verwijderen. Mocht u de mail toch geopend hebben, dan is het raadzaam de in de mail genoemde link niet te openen (aan te klikken) en de mail alsnog te verwijderen.

Lees verder