Op internet

Digitaal veilig

Wachtwoord

Wanneer is mijn wachtwoord veilig?

Uw wachtwoord is veilig wanneer het niet gemakkelijk te raden (kraken) is door een ander. Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens (het liefst meer) waarbij gebruik gemaakt wordt van zowel hoofdletters, als kleine letters, cijfers en tekens.

Hoe moet ik mijn wachtwoord bewaren/opslaan?

De meeste mensen krijgen moeite met het onthouden van wachtwoorden, zeker wanneer ze wat ouder worden of de hoeveelheid van wachtwoorden toeneemt. Geef uw wachtwoord nooit aan iemand anders, ga ermee om zoals u ook zorgt voor uw pincode. Het is ook beter om uw wachtwoord niet op te schrijven. U kunt kiezen voor het opslaan in een daarvoor bestemd computerprogramma.

Wat moet ik doen als andere, ongewenste personen, mijn wachtwoord hebben?

Indien andere, ongewenste personen, uw wachtwoord onverhoopt in handen hebben gekregen, kunnen zij bij de gegevens van uw bankrekening of creditcard, onder uw naam chatten, in uw MSN (Microsoft Network) enz. In dit geval moet u zo spoedig mogelijk een nieuw wachtwoord instellen of een nieuw programma installeren. Het kan zijn dat een nieuw wachtwoord kiezen voldoende is maar soms moet u het programma opnieuw installeren en in het geval van beveiligde persoonlijke gegevens dit melden bij het betreffende bedrijf.

Phishing

Hoe herken ik phishing-mails ?

In phishing mails wordt om persoonlijke gegevens van u gevraagd of wordt u gevraagd op een link of een site te klikken. De afzender van de mail vraagt u de gegevens af te geven. Een betrouwbaar bedrijf of instantie doet dat niet via de mail.

Wat moet ik doen bij het ontvangen van een phishing mail?

Het lijkt het meest verstandig de mail direct (en ongeopend) te verwijderen. Mocht u de mail toch geopend hebben, dan is het raadzaam de in de mail genoemde link niet te openen (aan te klikken) en de mail alsnog te verwijderen.

Internet bankieren

Is internetbankieren veilig?

In Nederland is het gebruik van internetbankieren over het algemeen veilig. Het heeft de voorkeur om een ‘betrouwbare’ en veilige computer te gebruiken voor internetbankieren.

Online winkelen

Is online winkelen veilig?

Om na te gaan of de webwinkel waar u uw aankopen wilt doen betrouwbaar is, kunt u kijken of zij in het bezit zijn van het thuiswinkel waarborg keurmerk of webshop keurmerk. Winkels die deze keurmerken dragen, zijn aangesloten bij een organisatie en dienen zich aan bepaalde wet- en regelgeving en gedragsregels te houden, wat een zekere waarborg inhoudt voor veilig winkelen.