AOW

De Algemene ouderdomswet (AOW) voorziet mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt van een basisinkomen. U ontvangt uw 1e AOW-uitkering op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. Als u een andere uitkering heeft, stopt deze 1 dag eerder. Bereken zelf uw AOW-leeftijd.

Hoe vraag ik AOW aan?

Als u in Nederland woont, krijgt u automatisch 6 maanden vóór uw AOW-leeftijd een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) . Daarin staat de procedure over het aanvragen van uw AOW-uitkering.

Lees verder

Wat zijn de regels op het gebied van AOW en samenwonen?

Voor de SVB woont u samen als u: samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft én de kosten van het huishouden deelt óf voor elkaar zorgt.

Lees verder

Wat en voor wie is de AIO-aanvulling?

Heeft u de AOW-leeftijd en heeft u een onvolledig AOW-pensioen en weinig ander inkomen? Dan is uw inkomen waarschijnlijk lager dan het sociaal minimum. U kunt dan een ‘aanvullende inkomensvoorziening ouderen’ (AIO) krijgen.

Lees verder

Wat is AOW-partnertoeslag?

De AOW-partnertoeslag is een toeslag voor AOW’ers met een jongere partner die nog geen AOW heeft. De partner mag dan niet te veel verdienen. Op 1 april 2015 vervalt de AOW-partnertoeslag. Krijgt u op die dag of later voor het eerst AOW? Dan ontvangt u geen toeslag voor een jongere partner. Het kabinet wil voor mensen met een hoger inkomen ook de bestaande AOW-partnertoeslag afschaffen.

Lees verder

Hoe zit het met de AOW-partnertoeslag vanaf 2015?

Volgens de huidige regels heeft u recht op een partnertoeslag als u AOW ontvangt terwijl uw jongere partner daar nog geen recht op heeft. Dat gaat veranderen. Per 1 januari 2015 geldt de toeslag niet meer voor nieuwe gevallen.

Lees verder