Bespaartips

Als u uw administratie (weer) op orde heeft, heeft u dus goed overzicht in uw inkomsten en uitgaven. Dan bent u op het punt om te kijken waar u de uitgaven kunt beperken. Dat begint met scheppen van overzicht in de kostensoorten: wat is echt nodig, wat is gewenst, en wat is luxe. Gewenst en luxe zullen voor iedereen verschillend zijn; de een besteedt zijn geld liever aan een goede wijn, de andere aan een abonnement op de krant. Bij besparen komt het veelal aan op keuzes maken.

  • Welke kosten zijn nodig? Bijvoorbeeld wonen, zorgkosten, verwarming, gezond eten, en als het kan ook reserveren voor grote vervangingen.
  • Welke kosten zijn wenselijk? Bijvoorbeeld het lidmaatschap van een vereniging, het abonnement op krant en tijdschriften en vakantie. De wenselijke kosten kunnen gerangschikt worden naar wat u belangrijk vindt. Daarin kunt u keuzes maken.

Een paar bekende bespaartips:

  • U kunt de verwarming een graadje lager zetten, de krant delen met de buren, vaker de fiets nemen en zo mogelijk de auto de deur uit doen.

  • Ga winkelen met een boodschappenlijstje met wat u echt nodig hebt. Zo komt u niet in de verleiding om meer te kopen, met het risico dat er etenswaren weggegooid moeten worden.

  • Ga kritisch om met reclamefolders. Laat u niet verleiden tot kopen als u de artikelen normaal niet gebruikt.

Meer tips en informatie:
Geldenrecht.nl
Rechtopgeld.nl
Nibud.nl