Pers

Aangemaakt op: 10 sep 2014, 14:05

Gratis openbaar vervoer voor ouderen tegen eenzaamheid

Gratis openbaar vervoer voor ouderen met een laag inkomen. Maar liefst 89 % van de ouderen vindt dat dit landelijk ingevoerd moet worden. Volgens 92% daalt hiermee de kans op namelijk eenzaamheid. Dit blijkt uit een enquête die voor de OuderenOmbudsman is ingevuld door ongeveer 600 ouderen.

In een aantal steden in Nederland hebben ouderen met weinig inkomen al recht op gratis openbaar vervoer. Zo mogen in Amsterdam ongeveer 15.000 ouderen met een minimuminkomen gratis met het openbaar vervoer om sociaal isolement te voorkomen en zo hun gezondheid te verbeteren. "Als Ouderenfonds doen we heel veel in de strijd tegen eenzaamheid. Dit is een van de grootste maatschappelijke problemen op dit moment. Een van de oplossingen blijkt nu om openbaar vervoer voor ouderen met een minimuminkomen gratis te maken. Daarnaast moet volgens de ouderen ook gekeken worden naar de bereikbaarheid en toegankelijkheid", aldus Sabine Lorsheijd, projectmanager OuderenOmbudsman.

Hoewel het openbaar vervoer op dit moment een 7 kreeg, moest volgens iets meer dan de helft van de respondenten met name de prijs onmiddellijk verbeterd worden en blijkt de hoge prijs een reden te zijn om geen gebruik meer te maken van het openbaar vervoer. Ook aan de toegankelijkheid moet volgens het grootste deel van de ouderen dringend iets gebeuren. Zo vindt 69% van de ouderen dat openbaar vervoer niet goed toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn.

Bijna 70% van de ouderen die deelnamen aan de vragenlijst hadden een ov-chipkaart. Iets meer dan de helft vindt dat de invoering van de ov-chipkaart meer voordelen dan nadelen biedt. Ook over de veiligheid werden de ouderen bevraagd: de meeste ouderen voelen zich redelijk veilig in de trein, op het station en in de bus.

Panel
De OuderenOmbudsman is een dienst van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen kunnen zich via aanmelden voor het panel via: www.ouderenfonds.nl/ouderenpanel. Vanaf morgen loopt een enquête over oplichting door babbeltrucs.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichtster Elke van Wageningen van het Nationaal Ouderenfonds: 030 6567774, 06 81331683 of kijk op www.ouderenfonds.nl.