Pers

Aangemaakt op: 07 feb 2013, 14:15

OuderenOmbudsman: geen boetes AOW-fraude zolang regels onduidelijk zijn

De OuderenOmbudsman vindt dat ouderen niet beboet mogen worden zolang de regels rondom AOW-fraude zó onduidelijk zijn. Iedereen die een boete krijgt, wordt opgeroepen contact op te nemen met de OuderenOmbudsman, die sinds december vorig jaar continu bezorgde telefoontjes van ouderen of hun kinderen krijgt omdat ze bang zijn onbedoeld AOW-fraude te plegen. Nadat de OuderenOmbudsman hier gisteren over aan de bel heeft getrokken, gaat SP-kamerlid Paul Ulenbelt vragen stellen aan minister Jetta Klijnsma.

“De SVB moet snel met duidelijke regels komen wanneer ouderen wel of niet samenwonen. Het is nu net als iemand een verkeersboete geven voor te hard rijden zonder te vertellen hoe hard je eigenlijk mag rijden,” vertelt Jan Romme van de OuderenOmbudsman. “Daarnaast zijn per 1 februari de boetes extreem hoog geworden en zijn ouderen bang dat inspecteurs onverwachts aan hun deur staan en mogen snuffelen in hun slaap- of badkamer.”

Vanaf 1 januari 2013 is de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving van kracht, waarbij AOW-fraude strenger wordt bestraft door een boete van 100% van het bedrag dat te veel is ontvangen (zonder maximum) én het bedrag dat te veel is betaald. Alle AOW’ers ontvingen eind december hierover een brief dat ze verplicht zijn steeds elke verandering door te geven. “De brief is heel hard en dat terwijl de regels zó onduidelijk zijn,” aldus Romme.

Volgens de SVB is er sprake van een gezamenlijke huishouding als:…U samen met een ander meer dan de helft van de tijd in een woning doorbrengt EN de kosten van de huishouding deelt OF voor elkaar zorgt. “Moet je dan steeds aan twee voorwaarden voldoen, of slechts aan één? En zijn de kosten van de gezamenlijke huishouding álle kosten of een deel? Voor elkaar zorgen, hoeveel wordt daar mee bedoelt? En wat is precies de helft van de tijd? Is dat per dag, per week, per maand, per jaar of sinds iemands pensionering?” aldus Romme.