Seksuele diversiteit

Laatste wijziging: 07 feb, 16:01

Uit het leven gegrepen

“Ik vertelde dat ik naar een homobar was geweest”

Harry van Miltenburg (65) komt uit een harmonieus en katholiek gezin. Als eerste uit een gezin met 8 kinderen, ging hij uit huis om te beginnen aan zijn verpleegopleiding.

Eerste liefde
“Op mijn 17e ging ik intern wonen bij de verpleegopleiding. Er heerste een heterosfeer, maar ik was nog niet bezig met mijn geaardheid en ging met iedereen om. Ik leerde een meisje kennen, waar ik een jaar verkering mee kreeg. Ik hield van haar, maar was niet tot over mijn oren verliefd. In mijn onderbewustzijn voelde ik wel dat ik homo was. Ik wilde er niet aan toegeven, maar merkte dat ik de vrijheid in de relatie miste. Daar hecht ik veel waarde aan.”

Breekpunt
“Na de relatie ben ik mij meer op mannen gaan richten. Na de eerste seksuele ervaring met een man, voelde ik mij erg ongemakkelijk, want het voelde als een breekpunt. Hierna heb ik mijn homoseksualiteit een plaats kunnen geven. In de tijd die volgde ging ik veel op stap met vrienden naar homoclubs, dat waren mooie tijden.”

Uit de kast
Ik had veel vriendinnen en een daarvan nam ik soms mee naar huis. Toen mijn ouders vroegen hoe het met mijn vriendin ging, besefte ik dat ik een verkeerd beeld naar voren bracht. Toen ik wederom bij mijn ouders was, vertelde ik hen dat ik een homobar had bezocht en homo ben. Iedereen reageerde er heel goed op, ondanks het katholieke geloof en de normen en waarden die erbij horen. Mijn moeder was erg betrokken en meelevend. Mijn broertje was een paar weken eerder al uit de kast gekomen.

Druk leven
Ik heb een heel druk sociaal leven en organiseer van alles. Van wintersportvakanties tot sing-a-long avonden. Ik heb veel hobby’s, zoals schilderen en toneel spelen. Elke dag heb ik wel een programma. In Alkmaar is een Pink society, waarin ik actief ben. Het is een 50-plusgroep voor homo’s. Ik vind het belangrijk om van gedachten te wisselen met gelijkgestemden en we vinden hier een stuk gezelligheid bij elkaar. We organiseren lezingen, muziekavonden of andere culturele activiteiten.

Ouder worden
Ik heb nu vrienden uit het homo leven, die ik al 30 of 40 veertig jaar ken. We hebben met elkaar afgesproken dat we ook op elkaar kunnen rekenen als we ouder worden. Soms denk ik na over ouder worden en wonen in een zorginstelling. Het zou leuk kunnen zijn, afhankelijk met wie je komt te wonen. In Alkmaar bestaat een zorginstelling met een Roze Loper. Zorginstellingen met een Roze Loper gaan goed om met seksuele diversiteit.

Vrijheid
Ik heb nu geen relatie, al zou het leuk zijn om iemand tegen te komen. Er zijn momenten dat ik me eenzaam voel, dan zou ik het fijn vinden als ik mijn verhaal kwijt kan. Aan de andere kant hecht ik ook veel waarde aan mijn vrijheid, nu kan ik gaan en staan waar ik wil.

Nieuwsgierig naar de Pink Society?
Bent u ook een LHBT-oudere en benieuwd wat er in uw buurt georganiseerd wordt? Neem contact op met de OuderenOmbudsman: 0800-1325

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen