Pesten

Laatste wijziging: 08 feb, 21:39

Wat is pesten?

Pesten kan allerlei vormen aannemen. Van het bezet houden van een stoel of een doorgang blokkeren tot roddelen en naroepen. Wanneer pestgedrag langer aanhoudt, kunnen mensen last krijgen van onzekerheid en machteloosheid en het gevoel buitengesloten te worden.

De aanleiding voor pestgedrag kan variƫren. De angst om gepest te worden, kan mensen ervan weerhouden volledig zichzelf te zijn en deel te nemen aan activiteiten buiten de deur. Een uitspraak of zelfs grap hoeft niet bedoeld te zijn als pesten, om zo ervaren te worden. Wat als een plagerij bedoeld is, kan toch hard aankomen en ervoor zorgen dat mensen zich onprettig, of zelfs onveilig voelen.

Een mogelijke aanleiding voor pestgedrag is wanneer mensen anders zijn dan anderen. Ieder mens is uniek, en juist die verschillen maakt het waardevol om met mensen om te gaan. Het Nationaal Ouderenfonds spreekt zich uit tegen pesten en discriminatie. Bijvoorbeeld met het pestenproject en het project ‘Onzichtbare Ouderen’, waarbij aandacht wordt gevraagd voor seksuele diversiteit.

Wordt u wel eens negatief benaderd, bijvoorbeeld door leeftijdsgenoten, en zou u daarover eens met iemand willen praten? Of is er iemand in uw omgeving waarover u zich zorgen maakt en wilt u weten wat u voor die persoon kunt doen?
Bel dan met 0800 - 1325 (gratis) van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen