Dementie

Laatste wijziging: 02 jul, 15:07

Ik zorg voor mijn (buur)man met dementie. Kan ik daarbij ondersteuning krijgen?

Het is heel belangrijk om ondersteuning te zoeken. De verwerking van het hebben van de ziekte, de zorg voor een naaste; dit vraagt veel. Belangenorganisaties, zorg en overheden hebben diverse vormen van hulp ontwikkeld. Bijvoorbeeld:

  • U kunt advies krijgen van bijvoorbeeld de casemanager dementie, de wijkverpleegkundige of de ouderenadviseur. Per gemeente is het verschillend onder welke professional ingeschakeld is voor hulp aan dementerenden en mantelzorgers.

  • Respijtzorg: een ander neemt dan tijdelijk de zorg over. Dit kan zijn een dagdeel of enkele dagen, thuis of buitenshuis. Een vrijwilliger kan bij u thuis komen, zodat u even weg kunt, de zorgvrager kan onder meer naar de dagopvang, naar een ontmoetingscentrum, naar een zorgboerderij of uit logeren. Vraag naar de diverse mogelijkheden in uw plaats of regio.

  • Lotgenotencontact. In steeds meer plaatsen zijn er AlzheimercafĆ©s of andere regelmatige bijeenkomsten waar u kunt praten met mensen die in dezelfde situatie zitten.

  • Op de website van Alzheimer Nederland staat een aantal pagina’s over zorg voor een ander.

  • Overal in het land zijn er lokale en regionale organisaties voor mantelzorgondersteuning speciaal voor u. Deze organisaties geven informatie, advies en praktische steun bij u in de buurt. Zij kennen het aanbod van zorg- en hulpinstanties in uw omgeving. Aarzel niet om erop af te stappen. Misschien hebt u nu nog geen directe behoefte aan hulp, maar het is goed om u te oriĆ«nteren op wat er mogelijk is. Zoek een Steunpunt bij u in de buurt

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen