AOW

Laatste wijziging: 02 okt, 09:50

Hoe vraag ik AOW aan?

Als u in Nederland woont, krijgt u automatisch 6 maanden vóór uw AOW-leeftijd een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarin staat de procedure over het aanvragen van uw AOW-uitkering. U regelt de aanvraag via internet of met een formulier. Als u in het buitenland woont, moet u de AOW-uitkering in uw woonland of bij de SVB aanvragen.

AOW aanvragen als u buiten Nederland woont
Het aanvragen van een AOW-pensioen verschilt per land.
Er zijn drie mogelijkheden:

  • U woont in Nederland of een ander EU (Europese Unie) land. U kunt kiezen. U kunt de AOW aanvragen bij de pensioeninstantie in het land waar u woont of in het land waar u het laatst verzekerd was. Wij adviseren u om aan te vragen in het land waar u woont.
  • U woont in een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten of in een land van de EER (Europese Economische Ruimte).

Bent u in dat land verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem dan voor uw AOW-aanvraag contact op met de instantie die dat
pensioen regelt.

Bent u in dat land niet verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem dan contact op met de pensioeninstantie van het land waar u het laatst verzekerd was. Is dat Nederland, dan sturen wij u het aanvraagformulier. Woont u in de Verenigde Staten? Neem dan voor uw AOW-aanvraag contact op met de instantie in de VS die het pensioen regelt.

  • U woont in een ander land. Neem dan contact op met de SVB, zij sturen u dan een aanvraagformulier.

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen