Huren

Laatste wijziging: 18 feb, 13:43

Ik moet (meer) huur gaan betalen, maar wat is een redelijke huurprijs?

De maximale huurprijs die een verhuurder (bijvoorbeeld de zorgorganisatie of een woningcorporatie) voor een woning of woonruimte mag vragen hangt af van het aantal kamers, de oppervlakte en de aanwezige voorzieningen. Met een puntensysteem wordt de maximale huurprijs berekend.

Wat een redelijke huurprijs is hangt af van een aantal factoren:
• de verdeling in sociale huurwoningen en vrije huurwoningen. Alleen voor sociale huurwoningen gelden de maximale huurprijzen;
• woonruimten zijn verdeeld in zelfstandige woningen en onzelfstandige woningen (kamers);
• er zijn gewone huurwoningen, serviceflats en woonruimten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen.

Als u in of van een zorginstelling huurt en geen indicatie voor ‘zorg-met-verblijf’ heeft of gebruikt, bent u in principe een ‘gewone’ huurder en is de zorgorganisatie een ‘gewone’ verhuurder.

Onder welke categorie├źn een bepaalde woonruimte precies valt, is na te gaan bij de huurcommissie. Daar is ook de berekening van het aantal punten van uw woonruimte op te vragen en dus de maximale huurprijs.

Verder betreft de huurprijs soms de ‘kale huur’ van de ruimte op zich. Naast de huurprijs moet u dan waarschijnlijk nog aanvullende bedragen betalen voor bijvoorbeeld energie, verzekeringen, schoonmaak, gebruik van gezamenlijke ruimten en bepaalde services en diensten. In andere situaties rekent de verhuurder een ‘all-in’-huurprijs, waarbij dat soort kosten (gedeeltelijk) al in de huurprijs zijn opgenomen.

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen