Leeftijdsdiscriminatie

Laatste wijziging: 18 mrt, 15:39

Wat kan ik doen als ik ongelijk behandeld word bij een sollicitatie?

Als u zich tijdens de sollicitatieprocedure gediscrimineerd voelt vanwege uw leeftijd, kaart dit dan eerst aan bij deze werkgever. Geef aan dat u zich ongelijk behandeld voelt. U probeert dan eerst samen tot een oplossing te komen. Misschien kunt u gebruikmaken van een interne klachtenprocedure. U kunt ook de ondernemingsraad (OR) van de organisatie inschakelen.

Als u er met de werkgever of de OR niet uitkomt, kunt u het beste een van de volgende stappen nemen:
- juridisch advies inwinnen, bijvoorbeeld bij een juridisch loket of bij uw vakbond;
- een advocaat inschakelen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht;
- een antidiscriminatiebureau (ADB) raadplegen. Deze bureaus bieden hulp en advies bij discriminatie. In elke regio is een antidiscriminatiebureau.

Een klacht over ongelijke behandeling kunt u ook melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Dit college beoordeelt uw klacht. Het oordeel is niet juridisch bindend, maar wordt in de praktijk vaak geaccepteerd en opgevolgd.
U kunt uw zaak ook voorleggen aan de rechter. U kunt dit doen voordat of nadat het College voor de Rechten van de Mens uw klacht heeft beoordeeld. Als uw klacht gegrond is, kan de rechter u bijvoorbeeld een schadevergoeding toewijzen. De rechter is verplicht een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens mee te laten wegen in zijn vonnis. U bent overigens niet verplicht (eerst) langs het college te gaan, als u naar de rechter stapt.

Reacties

 • JJBGood 08 apr 2018 18:54
  Overheid doet niks de UWV en de FNV ook niet en de .. allemaal praatjes.. gelul in de ruimte.. uitzendbureaus die met FLUT contracten aankomen gewoon verschrikkelijk.. werkgevers die discrimineren.. chefs die allerlei bullshit aankomen.. wat is er van Nederland terecht gekomen helemaal niks... Wie stemt er nu op de VVD.. maar ja waar moet je op stemmen.. de PVDA heeft coalitie gevormd met met de VVD.. en de rest... tjonge.. allemaal stuk voor stuk praatjes makers
 • backj 14 apr 2018 10:58
  Ja ook ik ben gefrustreerd; ik heb veel werkervaring maar word met mijn 56 jaar niet meer aangenomen. Bewijs de discriminatie maar eens, je kunt immers op allerlei gronden iemand afwijzen en met juridische stappen heb je je baan nog niet. De 30 en 40 jarige managers zitten duidelijk niet te wachten op oudere werknemers. De Overheid wil dat wij nog tot 67 jarige leeftijd doorwerken. Hoe dan?
 • Thomba 03 mrt 2019 13:00
  Wat een onzin verhaal dit, je gaat toch niet na een afwijzing een juridisch gevecht aan met een werkgever, dat is natuurlijk echt onzinnig. Je hebt gewoon geen enkele kans als je boven de 50 bent, terwijl je nog minimaal 17 jaar wilt werken. Dan maar voor jezelf beginnen, maar dat is natuurlijk ook geen optie, je ziet veel ouderen in de armoede zakken daardoor. De werkgevers kunnen doen wat ze willen. Daarbij komt dat er een ongelofelijk tekort aan werknemers is terwijl er een arbeids potentieel van duizenden mensen is met veel ervaring en een goed arbeid ethos. Zeer frustrerend allemaal en degene die dit bovenstaande artikel heeft geschreven begrijpt totaal niet hoe de realiteit van de oudere werkzoekende in elkaar steekt. Jammer en triest om te zien dat zelfs de ouderen ombudsman geen reeƫle oplossingen heeft.
 • Sander 23 sep 2019 13:13
  Inderdaad compleet onzinnig advies. Een werkgever weet dat hij niet op leeftijd mag discrimineren, dus zal je daar nooit op afwijzen. Een werkgever komt met allerlei domme smoesjes om je af te wijzen. Juridisch kun je dus niets beginnen. Enkele voorbeelden. Ik ben 54 jaar en heb zo'n 30 jaar ervaring in de ICT. Tot nu toe altijd zeer positieve klantervaringen. Tot nu toe alleen op zeer passende functies gesolliciteerd. Bij Aegon kreeg ik binnen vijf minuten reactie. Ze kunnen dus nooit mijn CV gelezen hebben. Ze hadden al te veel sollicitanten, dus ik was niet welkom. Vijf maanden later stond de vacature nog online! Of bij Fox-IT in Delft. Ik voldeed aan alle gestelde eisen, had jarenlange ervaring op alle punten die men vroeg. Antwoord van Fox-IT was: wij zien onvoldoende aanknopingspunten voor een gesprek. En zo kan ik nog vele smoesjes van werkgevers (TU Delft, LUMC, Logius, etc.) noemen. Het lijkt erop dat op het moment dat je de 50 bent gespasseerd je een gevaarlijke en besmettelijke ziekte hebt. Maakt niet uit wat voor arbeidsverleden je hebt of hoeveel ervaring. En als werkzoekende sta je machteloos.

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen