WW-uitkering

Laatste wijziging: 02 jul, 09:16

Wat zijn de kabinetsplannen omtrent de WW?

Het kabinet gaat de maximale duur van de WW terugbrengen. Ook gaat het kabinet de opbouw van WW-rechten aanpassen. De Tweede en Eerste Kamer hebben de plannen goedgekeurd.

Aanpassing duur WW
Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de publieke WW-uitkering stapje voor stapje teruggebracht. Dit gebeurt met 1 maand per kwartaal. Vanaf 2019 is de maximale WW-uitkering dan nog maximaal 2 jaar. De hoogte van de WW-uitkering in deze periode is gekoppeld aan het laatstverdiende loon.

Mensen die na 1 januari 2016 een WW-uitkering ontvangen, krijgen met deze maatregel te maken.
Wordt u op 1 januari 2016 ontslagen, dan kan u nog maximaal 37 maanden WW krijgen. Krijgt u op 31 december 2015 ontslag, dan is maximale WW-duur nog 38 maanden.

Aanpassing opbouw WW
Het kabinet gaat vanaf 1 januari 2016 ook de opbouw van WW-rechten aanpassen. Werknemers bouwen in de eerste 10 jaar van hun loopbaan per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op. Daarna bouwen zij per gewerkt jaar een halve maand op. WW-rechten die u al heeft opgebouwd voor 1 januari 2016 blijven tellen voor 1 maand.

Deze maatregel gaat gelden voor mensen die na 1 januari 2016 een WW-uitkering ontvangen.

Passende arbeid
Na een half jaar WW-uitkering wordt alle arbeid als passend gezien. Dit betekent dat het niveau of salaris van een baan geen belemmering meer mag zijn om die baan te accepteren of daarop te solliciteren. Deze maatregel gaat in per 1 juli 2015.

De maatregel geldt niet voor mensen die al voor 1 juli 2015 een WW-uitkering ontvangen.

Meer op Rijksoverheid.nl

Reacties

Plaats een reactie:

U dient eerst in te loggen voordat u kunt reageren Inloggen